Eigenlijk weten we het allemaal wel:
onze schappen staan vol met ongezond eten.
Er zit te veel suiker in.
Te veel zout.
En te veel ongezond vet.
Fabrikanten doen te weinig om eten gezond te maken.
En ongezond eten en drinken maakt mensen ziek.
Teken nu de petitie vóór regelgeving die ervoor zorgt dat fabrikanten de hoeveelheid zout, suiker en ongezond vet in producten verlagen. Zo kunnen onze (klein-)kinderen gezond opgroeien en worden mensen niet meer onnodig ziek. Het is tijd: maak ons eten weer gezond!
Teken direct via het petitieblok hiernaast of klik hier voor meer informatie over de petitie.
Deel de petitie met familie en vrienden door deze toolkit te downloaden en te plaatsen op jouw eigen kanalen!
Teken nu de petitie vóór regelgeving die ervoor zorgt dat fabrikanten de hoeveelheid zout, suiker en ongezond vet in producten verlagen. Zo kunnen onze (klein-)kinderen gezond opgroeien en worden mensen niet meer onnodig ziek. Het is tijd: maak ons eten weer gezond!
Teken direct via het petitieblok of klik hier voor meer informatie over de petitie.
In het coalitieakkoord wordt gehoor gegeven aan de breed gesteunde oproep uit de samenleving voor een Gezonde Generatie in 2040. We zijn heel blij met de aandacht voor gezonde voeding. “Onze jeugd verdient een omgeving waarin het aanbod van eten en drinken gezond is. Er worden op dit gebied in het coalitieakkoord serieuze stappen gezet: een aangekondigde koerswijziging voor bindende afspraken met de voedingsindustrie voor gezondere voedingsmiddelen, invoering van een suikertaks, bescherming van kinderen tegen marketing, én de verlaging van btw op groente en fruit naar 0%”, aldus Bernique Tool, voorzitter van de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie.
De gezondheidsfondsen Diabetes Fonds, Hartstichting, Maag Lever Darm Stichting en Nierstichting zijn verenigd in de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie (AVGG). Met steun uit de zorg, wetenschap en tientallen maatschappelijke organisaties zoals gemeente Amsterdam en UNICEF.
Het nieuwe kabinet neemt een belangrijke stap door deze drie maatregelen op te nemen in het coalitieakkoord om te komen tot een gezonde voedselomgeving. De AVGG blijft de implementatie van de voedingsmaatregelen nauwlettend volgen. De voedselomgeving moet nú gezonder, zodat ieder kind in Nederland een gezond voedings- en drinkpatroon kan ontwikkelen. Want gezonde gewoontes op jonge leeftijd zullen leiden tot gezonde gewoontes in het volwassen leven. Zo groeit een generatie op die later minder ziek is.
Als iedereen weet dat het zo niet langer kan, waarom doen we hier dan niets aan?
Het is tijd. Tijd voor gezonde voeding.
Lees hieronder onze inzet voor de komende verkiezingen.
En klik hier voor de brief die we aan de informateur hebben gestuurd.
Klik hier voor ons Persbericht van 4 november 2021: Blokhuis blijft bij zelfregulering en volgt wens van Nederlanders niet op.
Fabrikanten moeten worden verplicht om eten en drinken gezonder te maken. Door jaar op jaar telkens de hoeveelheid zout, suiker en ongezond vet in producten te verlagen. Zo voorkomen we dat ongezond eten en drinken mensen ziek maakt.
In andere landen gebeurt het al: fabrikanten betalen meer belasting naarmate zij meer suiker in hun frisdranken stoppen. En het werkt! Om de belasting te vermijden, pasten vele frisdrankproducenten hun receptuur aan. Met als resultaat: minder suiker in de helft van alle frisdranken.
Dit willen we ook in Nederland. Een belasting op te veel suiker. Zodat de ziekmaker betaalt.
Te weinig kinderen in Nederland hebben een gezond voedingspatroon. Er is te veel verleiding naar ongezond eten en drinken voor kinderen. Dat moet beperkt worden, want kinderen hebben het recht om op te groeien in een omgeving die bijdraagt aan een gezond voedingspatroon. Kindermarketing zou daarom alleen nog ingezet mogen worden om producten uit de Schijf van Vijf te promoten. Het komende kabinet kan hierin het verschil maken.
Fabrikanten stoppen te veel zout,
suiker en ongezond vet in producten.
De zorg weet het.
De wetenschap weet het.
De politiek weet het.
De Nederlander weet het.
En de supermarkten en fabrikanten weten het ook.
Het is tijd voor gezonde voeding. “Was het niet allang tijd daarvoor,” zul je denken. Dat klopt! Maar de realiteit is anders. We leven momenteel in een ongezonde voedselomgeving. Ongezond eten en drinken maakt mensen ziek.
Dit is het pad met een eerste reeks aan nodige maatregelen voor een gezonde voedselomgeving. Het doel? In 2040 heeft ieder kind in Nederland een gezond voedingspatroon.