Gezonde voeding heeft een positief effect op je gezondheid en helpt veel (chronische) ziektes voorkomen, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2, nieraandoeningen en spijsverteringsziekten.
In de richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad staat wat gezonde voeding is en wat goed voor je lichaam is. Dat betekent:
Meer weten: Lees hier alles over de Schijf van Vijf. De basis van de Schijf van Vijf bestaat uit producten die volgens de richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad goed zijn voor je lichaam.
Supermarkten en fabrikanten moeten ons écht de keuze gaan geven om voor gezonde producten te kunnen kiezen. We kunnen nu bijna niet om al dat ongezonde eten en drinken in de schappen heen.Veel alledaags bewerkt eten en drinken voldoen niet aan de Schijf van Vijf en zitten – vaak zonder dat je het doorhebt – vol suiker, zout en/of ongezond vet. Producten in supermarkten moeten echt gezonder worden met minder zout, suiker en ongezond vet. Fabrikanten moeten daarom worden verplicht om eten en drinken gezonder te maken. Door jaar op jaar telkens de hoeveelheid zout, suiker en ongezond vet in producten te verlagen. Zo voorkomen we dat ongezonde eten en drinken mensen ziek maakt.
Er is te veel verleiding naar ongezond eten en drinken voor kinderen. Dat moet beperkt worden, want kinderen hebben het recht om op te groeien in een omgeving die bijdraagt aan een gezond voedingspatroon. Kindermarketing speelt een sleutelrol in de aankoop en consumptie van ongezond eten en drinken.
De realiteit is anders: in de afgelopen 15 jaar is er nog weinig aangepast in de kindermarketing regels van de fabrikanten zelf. Het is tijd voor maatregelen waarbij de rechten en het belang van het kind wél voorop staan. Dat betekent een verbod op elke vorm van kindermarketing voor producten als frisdrank, koekjes, ijs en chips. Kindermarketing wordt alleen nog ingezet voor de promotie van producten uit de Schijf van Vijf.
Te weinig kinderen in Nederland hebben een gezond voedingspatroon. Kindermarketing zou daarom alleen nog ingezet mogen worden om gezond eten en drinken te promoten. Het komende kabinet kan hierin het verschil maken.
Supermarkten stimuleren bewust en actief hun klanten om ongezonde aankopen te doen blijkt uit Superlijst Gezondheid 2020 van onderzoeksstichting Questionmark.
Eigenlijk weten we allemaal dat het zo niet langer kan. Ongezond eten en drinken maakt mensen ziek. Het is tijd voor gezonde voeding.
Nederlanders kunnen bijna niet om ongezond eten en drinken in de schappen heen. Fabrikanten stoppen te veel zout, suiker en ongezond vet in producten. We willen voorkomen dat Nederlanders daar ongemerkt teveel van binnenkrijgen. En dat zij daar ziek van worden. Fabrikanten moeten daarom worden verplicht om eten en drinken gezonder te maken. Door jaar op jaar telkens de hoeveelheid zout, suiker en ongezond vet in producten te verlagen.
Volgens het RIVM kunnen Nederlanders na 5,5 jaar zelfregulering op productverbetering maar “een snufje minder zout” en “één suikerklontje minder” per dag binnenkrijgen.
De tijd van zelfregulering, goede intenties en mooie beloftes is voorbij. Het is tijd. Tijd voor gezonde voeding.
Volgens het RIVM kunnen Nederlanders na 5,5 jaar zelfregulering op productverbetering maar “één suikerklontje minder” per dag binnenkrijgen. Daarom is het tijd dat de overheid maatregelen neemt. In andere landen gebeurt het al: fabrikanten betalen meer belasting naarmate zij meer suiker in hun frisdranken stoppen. En het werkt! Om de belasting te vermijden, pasten vele frisdrankproducenten hun receptuur aan. Met als resultaat: minder suiker in de helft van alle frisdranken. Zo worden fabrikanten uitgedaagd om op zoek te gaan naar innoverende manieren om minder suiker in hun dranken te doen, wordt de gezonde keuze makkelijker en komt een gezonde toekomst voor de jeugd dichterbij.